Grondwerk, loswerken en dubbele lijnen

Paardrijden begint op de grond. Krijg een band met je paard en leer de leider te zijn. Dit kun je doen met grondwerk. Samen werken aan vertrouwen. Met grondwerk kun je je paard ook laten wennen aan vreemde situaties. Het is een opstapje naar schrik en obstakeltraining.

Daarna kun je gaan loswerken. Sturen met je houding en lichaamstaal net als bij grondwerk. Dit doe je meestal in een longeercirkel of roundpen. Altijd in een veilige afgesloten ruimte binnen of buiten. 

Als je het loswerken onder de knie hebt ga je aan de slag met de dubbele lijnen. In menpositie en vanuit het centrum. Je paard wordt er makkelijk van. Je stuurt hem alle kanten op zonder dat zijn rug belast wordt. Leuk om gewoon te doen. Maar zeker ook geschikt als het paard nog niet zadelmak is, een blessure heeft of niet gereden mag/kan worden maar wel spieropbouw nodig heeft.  

Heeft je paard een blessure, dan altijd in overleg met de dierenarts of fysiotherapeut die het paard in behandeling heeft.

Ik werk met een trainingshalster. Dit trainingshalster werkt erg prettig en fijn voor het paard. Je kunt druk geven op de moment dat het nodig is en tijdig de druk eraf halen. Het halster zit het paard niet in de weg. Daarnaast werk ik bij het grondwerk en loswerken met een 6 meter werklijn. Er zit geen lus aan het uiteinde. Het uiteinde is verzwaard. Daardoor kun je er niet in verstrikt raken en gaat het niet om de benen van het paard als je de lijn loslaat. De lijnen voor het werken met dubbele lijnen zijn ook verzwaard en zonder lussen maar dan circa 10 meter.  In de toekomst zijn deze lijnen en het trainingshalster bij mij verkrijgbaar. De lijnen en de halsters zijn erg fijn in gebruik. Uiteraard kun je ook met andere trainingshalsters en lijnen werken. We werken niet met een bit, dus geen hoofdstel. 

Tijdens het werken op de grond dragen we voor de veiligheid ook een cap. Ook op de grond kan je hoofd geraakt worden door het paard. Het blijven tenslotte dieren. En een paard is een vluchtdier. 

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op voor meer informatie. Deze lessen duren ongeveer een half uur. 

 

Op het Youtube kanaal van Natuurlijk te paard kun je filmpjes bekijken die gemaakt zijn voor de opleiding Instructeur paard&gedrag