Bushcraft te paard

Bushcraft is een verzamelnaam voor vaardigheden die nodig zijn om in de natuur te verblijven. Bushcraft is wat anders dan survival; iemand die wil overleven, wil feitelijk zo snel mogelijk weer in de bewoonde wereld zijn. Een bushcrafter gaat verder. Hij wil juist in die natuur zijn en het verblijf er zo aangenaam mogelijk maken. Bushcraft is populair: kijk maar naar de vele tv-programma’s op zenders zoals Discovery Channel. Natuur is niet alleen om naar te kijken, maar ook om te gebruiken, te beleven, ruiken en proeven.

Wat gaan wij doen?

Wij gaan op Bushcraft rit te paard. Dat betekent dat we een mooie rit van ca 15 km gaan maken. Deze rit is onder begeleiding van Ellen Hinrichs met Bazalt.  De rit zal gaan in het tempo die gewenst wordt door de deelnemers. Om te genieten van de omgeving zal het voornamelijk in stap en draf zijn. Wanneer men dat wil is er de mogelijkheid op een paar plaatsen om te galopperen. Onderweg hebben we pauze. Tijdens deze pauze worden ons enkele vaardigheden geleerd door Jan Lantinga van Midden in het Buiten. Koffie maken en thee maken als een cowboy, op meerdere wijzen vuur maken. En welke planten kun je gebruiken voor thee of als beleg op je broodje die we ook zelf gaan bakken op ons zelf gemaakte vuurtje.

Tijdens deze pauze staan de paarden aan een lijn of in een kampje. Hiervoor worden de materialen ter plaatse gebracht. Zelf moet je even zorgen voor een halster met een touw. Ook handig in een rugzak is een verrekijker voor de mooie omgeving en soms vogels en dieren die je ziet.

De tocht is zeker geschikt voor beginnende ruiters, wel fijn als de paarden verkeersmak zijn.  Geef ook aan of je paard vast kan staan en/of dicht bij andere paarden in een kampje. 

We gaan terug in de tijd en wanen ons cowboy/girl.  We nemen geen horloge mee en maak geen afspraken voor na die tijd. Soms als het leuk gaat nemen we een andere afslag. Dan zijn we zomaar langer onderweg. Duur van de rit is dus niet van te voren bepaald. Geniet van de rust en eenvoud samen met je paard en anderen.  De tocht is te volbrengen op allerlei type paarden en allerlei typen zadels. Je hoeft er dus geen westernruiter voor te zijn.

Regen: gaan we ook gewoon, pauze onder een afdak.

Altijd op afspraak.  Maximaal aantal deelnemers per rit is 5 personen.

 

Wordt je al nieuwsgierig? Ben je wel in voor een dagje te paard, je eigen paard? Ga mee en ontdek de natuur dichtbij. Geniet van de rust en ontspan. Laat  je verrassen. We gaan door een prachtig stuk landschap van Natuurmonumenten.